Εγκληματολογική ψυχολογία: Το φως του γκαζιου

Τι είναι το φως γκαζιού και ποια η σχέση ενός θεατρικού έργου με μια από τις ύπουλες και σαδιστικές μορφες ψυχολογικής κακοποίησης;

To φως του γκαζιού ( Gaslight) είναι ένα επιτυχημένο θεατρικό έργο του Πίτερ Χάμιλτον, η υπόθεση έχεις ως εξής: Ενας σύζυγος με έγκληματικο παρελθόν προσπαθήσει να τρελάνει τη σύζυγό του και να την κάνει να αμφιβάλλει για την λογική της.

Το θεατρικό έργο ανέβηκε στη σκηνή για πρώτη φορά το 1938.

Eχει μεταφερθεί σε κινηματογράφο δύο φορές, με κορυφαία τη βραβευμένη με δυο Όσκαρ μεταφορά του 1944,

Με τους Σαρλ Μπουαγε και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Τι είναι το φως του γκαζιού;

Όπως στο θεατρικό έργο έτσι και στη πραγματική «Το φως του γκαζιού» ( Gaslight) είναι μια ύπουλη μορφή χειραγώγησης, κατά την οποία ένα άτομο προσπαθεί να χειραγώγησει το νου και τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου, ή μιας ομάδας ανθρώπων.

Ο δράσης επιλέγει το θύμα του, κατά κανόνα κάποιον που βρίσκεται στο κοντινό του περιβάλλον και ύστερα βάζει μπροστά το σχέδιο του.

Με διαφορες τεχνικές θα προσπαθήσει να πείθει το θύμα του ο,τι χάνει τα λογικά του, μέχρι να αρχίσει να αμφιβάλλει εντελώς για τη λογική και τα αίσθημα του.

Το Gaslight συναντιέται συχνά σε περιπτώσεις οικογενειακής κακοποίησης με αποτέλεσμα το θύμα να μην ζητήσει βοήθεια, καθώς πιστεύει «ο,τι τα φαντάστηκε όλα.»

Αρθρογράφος: Στέφη Καββαδά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags