Ο Χάρης και ο Αλέξης ψάχνουν για … «Ίχνη στο Σκοτάδι»

Με τον Χάρη Βεραμόν ήρθα σε επαφή γιατί – για καλή μου τύχη – ανακάλυψα στο YouTube τη νέα εκπομπή που κάνουν μαζί με τον Αλέξη Στεφανή. Τίτλος της; “Ίχνη στο Σκοτάδι”. Κεντρικό της θέμα; Οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις – εξαφανίσεις και δολοφονίες που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διαλευκανθούν. Πρώτο επεισόδιο; Η υπόθεση Κώστας Ταχτσής. Από πάντα μου ασκούσαν γοητεία αυτά τα μυστήρια και πάντα αναρωτιόμουν πόσες κρυμμένες ιστορίες της πόλης – που είτε έχουν απασχολήσει τα media είτε όχι – ψάχνουν ακόμη τον τρόπο να βγουν στο φως.

Πώς θα μπορούσα να χάσω το επεισόδιο; Αφού το είδα (και περιμένω με αγωνία το δεύτερο μέρος!), κανονίσαμε με τον Χάρη και τον Αλέξη μία διαδικτυακή συνάντηση, αφού το lockdown μου έχει χαλάσει όλα τα σχέδια συναναστροφών. Και μάλιστα τέτοιων συναναστραφών με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Χάρης και ο Αλέξης λοιπόν είναι το νέο αίμα του YouTube, γεμάτοι με πάθος για αυτό που κάνουν. Έτσι μιλήσαμε τόσο για τον τρόπο δουλειάς τους, όσο και για τα μελλοντικά σχέδιά τους σε σχέση με την εκπομπή.

Στο τέλος της συνέντευξης μας αποκάλυψαν ότι είναι από παλιά φαν της ΗΠΖ. Εμείς θα πούμε ότι μετά την παρακολούθηση της εκπομπής θα είμαστε για πάντα φαν δικοί τους.

Ευχαριστούμε πολύ τον Χάρη και τον Αλέξη!

Για να κάνετε subscribe ακολουθήστε αυτό το σύνδεσμο πατώντας ΕΔΩ

Πώς σας ήρθε η ιδέα με την εκπομπή; Και μάλιστα με ένα τέτοιο θέμα που σίγουρα εξάπτει τη φαντασία από τη μία, αλλά από την άλλη στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο, οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις να παρουσιάζονται σε μία εκπομπή.

Χάρης: Το επάγγελμά μου τα τελευταία δύο χρόνια είναι ιδιωτικός ερευνητής. Ασχολούμαι με εξαφανίσεις και ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Οποιοδήποτε έγκλημα έχει συμβεί τα τελευταία 25 χρόνια, διότι μετά την 25ετία παραγράφονται. Ασχολούμαι ερευνητικά με όλα τα εγκλήματα. Μέσα από την αγάπη και το πάθος για την έρευνα μου ήρθε η ιδέα να κάνω μία σχετική εκπομπή. Χρειαζόμουν οπωσδήποτε κάποιον που να έχει γνώσεις σκηνοθεσίας και μοντάζ. Έτσι, ήρθα σε επαφή με τον Αλέξη, ο οποίος έχει σπουδάσει σκηνοθεσία, αλλά εργάζεται και επαγγελματικά πάνω στο αντικείμενο.

Είχαμε κάνει κάποιες πρωτογενείς συζητήσεις, είπαμε κάποια πράγματα, αλλά λίγο χαθήκαμε για ένα διάστημα. Γιατί καθόμουν και μηχανευόμουν τον τρόπο με τον οποίο θα στηθεί η εκπομπή, ώστε να το δρομολογήσουμε καλύτερα. Ήρθε όμως η κατάλληλη στιγμή, ήρθαμε ξανά σε επαφή και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Κώστα Ταχτσή.

Εργάζεσαι δηλαδή ως ιδιωτικός ερευνητής; Δεν το ακούς συχνά στην Ελλάδα αυτό και μου κάνει φοβερή εντύπωση.

Χάρης: Υπάρχουν πολλοί Έλληνες ερευνητές που ασχολούνται με εγκλήματα. Απλά δεν εμφανίζονται. Είναι πολύ προσεκτικοί.

Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό;

Χάρης: Οι σπουδές μου αφορούν την υποκριτική. Δούλεψα σε αυτόν τον τομέα στο παρελθόν. Όμως τα εμπόδια, οι δυσκολίες του επαγγέλματος και διάφοροι άλλοι παράγοντες με έστρεψαν να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Αυτό που ήθελα ήταν να βρω κάτι που να αγαπάω όπως η υποκριτική και να έχω μεράκι γι’αυτό. Από παλιά ερευνούσα εγκλήματα. Δηλαδή αν έβλεπα κάτι στις ειδήσεις, το έψαχνα πάντα παραπάνω. Αναρωτήθηκα γιατί το κάνω και αν έπρεπε να ασχοληθώ πιο σοβαρά με αυτό. Έτσι μπήκα σε ένα κολλέγιο και σπούδασα Ανακριτική Δικαστική Ψυχολογία. Έχω συνεργαστεί και με Έλληνες και με ξένους ερευνητές και αρχίζω σιγά σιγά να αποκτώ μια σχετική εμπειρία, αν και έχω πολύ μέλλον μπροστά μου.

Με γοητεύει πολύ αυτό το πεδίο. Των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.

Χάρης: Εμένα να δεις. Θα ήθελα να πάω στην Αμερική που κάνουν τα σχετικά workshops. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή για να γίνεις ιδιωτικός ερευνητής. Αν και θα έπρεπε. Όχι όποιος θέλει να κάνει κάποια τεστ και να παίρνει την άδεια, δίνοντας χρήματα για ένα παράβολο. Γιατί είναι ένα αντικείμενο που συνδυάζει πάρα πολλά πεδία. Νομική, ιατροδικαστική, ψυχολογία. Θέλει συνεχές διάβασμα, ψάξιμο, μελέτη.

Ας επανέλθουμε λοιπόν στην εκπομπή. Ξεκινήσατε με την υπόθεση του Ταχτσή, του οποίου η δολοφονία συνέβη το 1988, και μάλιστα θα έχει και β’ μέρος. Θα ασχοληθείτε μόνο με παλιά ή και με πιο πρόσφατα εγκλήματα.

Χάρης: Και με τα δύο. Θέλουμε να ασχοληθούμε ερευνητικά με πολλές υποθέσεις. Να αναδείξουμε τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα μπορούσε να είχε γίνει τελικά.

Παρακολούθησα την εκπομπή με πολλή προσοχή και είδα ότι κρατάτε μακριά τις προσωπικές απόψεις, αναλύετε τα επίσημα στοιχεία, διατηρώντας μια αντικειμενικότητα. Θα την κρατήσετε ή αυτό συνέβη λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης;

Αλέξης: Ναι, αυτός είναι ο στόχος. Να τη διατηρήσουμε. Να μην βάλουμε μέσα την προσωπική μας άποψη. Να παρουσιάσουμε τι έγινε με γεγονότα. Κι αν πούμε κάποια άποψη, να υποστηρίζεται επιστημονικά και με επιχειρήματα. Αλλά επιθυμούμε να δείχνουμε τα πράγματα σφαιρικά.

Χάρης: Συμφωνώ. Και ακριβώς για το λόγο αυτό, προσπαθούμε – για κάθε εκπομπή – να ερχόμαστε σε επαφή με εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, ειδικούς με λίγα λόγια που βοηθούν ώστε να πέσει φως στην υπόθεση και να κατευθύνουν τα πράγματα επιστημονικά.

Πιστεύω σε αυτό θα σας βοηθήσει το ότι έχετε ένα δικό σας κανάλι, άρα και τον τελικό λόγο στο αποτέλεσμα. Θέλω να πω είστε ανεξάρτητοι, σε αντίθεση με άλλα μέσα που εξαρτώνται από τη διαφήμιση ή την ακροαματικότητα.

Χάρης: Στο μέλλον, ίσως να συμβεί και σε εμάς ενδεχομένως. Όταν θα εξελιχθεί η εκπομπή και θα πάρει μια προβολή. Ίσως έρθουν και χορηγοί. Αλλά θα το διαχειριστούμε με το δικό μας τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να φωτιστεί η αλήθεια. Ούτε μυθοπλασία κάνουμε, ούτε κιτρινισμούς. Όσο κινηματογραφικά κι αν δείξουμε κάτι, αυτό θα είναι η αλήθεια.

Ας περάσουμε στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Αλέξη, κινηματογραφικά έδωσες το στοιχείο του μυστηρίου και της αγωνίας, με φόντο την μυστηριακή Αθήνα. Είναι ένας είδος που σου άρεσε από μικρός να παρακολουθείς;

Αλέξης: Ναι, από τότε που με θυμάμαι, παρακολουθώ τέτοιες ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ. Με τραβάει πολύ ως είδος. Έχω κάνει κάτι σαν “μεταπτυχιακό” πάνω στο μυστήριο. Έχω μελετήσει πολύ. Και φυσικά κάνω και το μοντάζ που είναι εξίσου σημαντικό με το υλικό και τη σκηνοθεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα είναι 50-50.

Τι δυσκολίες συναντήσετε στα γυρίσματα στο lockdown;

Χάρης: Το πρώτο επεισόδιο βγήκε ακριβώς πριν την καραντίνα. Όταν ανακοινώθηκε, στην αρχή δεν βγαίναμε. Νιώθαμε πολύ πιεσμένοι. Πήραμε, όμως, την απόφαση να συνεχίσουμε τα γυρίσματα κανονικά, λαμβάνοντας τα μέτρα, σεβόμενοι και τη δική μας υγεία και των άλλων. Πολλοί δεν είμαστε έτσι κι αλλιώς! Όσο για τους χώρους γυρισμάτων, πηγαίνουμε όπου μπορούμε και ταιριάζει και καλλιτεχνικά. Με υπομονή και επιμονή.

Πόση προετοιμασία χρειάζεται μία εκπομπή;

Χάρης: Το βασικό κομμάτι είναι η προπαραγωγή. Όταν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με μία υπόθεση, δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτήν. Προσωπικά, ασχολούμαι με το ποιοι εμπλέκονται, αν υπάρχουν μάρτυρες, ποιοι θα μπορούσαν να μιλήσουν, τι στοιχεία υπάρχουν, τι αναφέρουν οι δικογραφίες. Στη συνέχεια δίνω το υλικό στον Αλέξη και εκείνος κοιτάζει το τεχνικό κομμάτι. Πού θα στηθούμε, αλλά και την εγκληματολογική αναπαράσταση. Επιπλέον, υπάρχει και το speakage, το οποίο το κάνουμε στο τέλος. Έχει αρκετά χρονοβόρα προπαραγωγή, αλλά χρειάζεται και παραγωγή ή προσαρμογές αν θέλεις, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Φαντάζομαι επειδή βγαίνουν στο φως στοιχεία που ίσως δεν είχατε υπολογίσει;

Χάρης: Ακριβώς. Αυτό συνέβη και σε αυτό το επεισόδιο. Προκύπτουν νέες πληροφορίες. Οι οποίες ναι μεν μπορεί να μας οδηγήσουν αλλού, αλλά δεν μας αποπροσανατολίζουν. Εξετάζονται όλα. Πρέπει όμως κάθε φορά να είμαστε πολύ ανοιχτοί και ευέλικτοι. Θέλει προσοχή. Κι είναι πολλά άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαζόμαστε μια δικογραφία και αυτή να αργήσει να έρθει στα χέρια μας.

Έχετε αντιμετωπίσει τέτοιου είδους γραφειοκρατικά ζητήματα;

Χάρης: Όχι τόσο. Άλλα προβλήματα θα συναντήσουμε σίγουρα. Έναν άνθρωπο που δεν θέλει να μιλήσει. Ή φοβάται να μιλήσει. Να εμπλέκεται και να μην θέλει να μιλήσει. Αλλά γενικά δεν έχουμε συναντήσει τρομερά προβλήματα μέχρι στιγμής.

Το δεύτερο μέρος πότε θα βγει;

Χάρης: Μέσα στο μήνα. Προς το παρόν έχουμε έτοιμο trailer. Για την επόμενη εκπομπή, φεύγουμε από αυτήν την υπόθεση, πάμε σε καινούργια και θα ασχοληθούμε με τον Κώστα Ταχτσή αργότερα πάλι.

Καταπληκτικό το trailer. Θέλετε να μου πείτε μια υπόθεση που μελετήσατε και σας έχει συγκλονίσει;

Χάρης: Του Ταχτσή σίγουρα. Μας έχει αγγίξει πάρα πολύ. Πας σε ένα σπίτι ερείπιο, που κάποτε άνηκε σε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον πολιτισμό. Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με μεγάλο εύρος καλλιτεχνικό. Εμένα πονάει η ψυχή μου. Γι’αυτό με επηρεάζει περισσότερο. Όπου υπάρχει δολοφονία όμως, για εμάς είναι πεδίο έρευνας.

Αλέξης: Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη που να έχω μελετήσει. Όλες οι υποθέσεις έχουν ένα ενδιαφέρον από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με την εκπομπή. Όμως θυμάμαι ότι πριν από λίγα χρόνια όταν έγραφα ένα σενάριο για μία μικρού μήκους ταινία αστυνομικό δράμα με θέμα τα εξαφανισμένα παιδιά, είχα εμπνευστεί κάποια στοιχεία για το σενάριο από την υπόθεση του Μικρού Άλεξ. Βασικά, ήταν η αφορμή ο Άλεξ για να γράψω ένα τέτοιο σενάριο που παραμένει στην βιβλιοθήκη μου μέχρι την κατάλληλη ώρα. Εξάλλου η μόνη μου σχέση με μία υπόθεση είναι καθαρά καλλιτεχνική.

Ψυχολογικά, γιατί πιστεύετε ότι μία μεγάλη μερίδα κόσμου γοητεύεται από τα μυστήρια και τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα ή τις μεταφυσικές ιστορίες;

Χάρης: Υπάρχει όντως μια τέτοια τάση, αλλά για μένα είναι περισσότερο κοινωνιολογική ερώτηση και δεν ξέρω αν μπορώ να την απαντήσω. Όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες. Και στην αστυνομική λογοτεχνία, το μεγαλύτερο κοινό είναι γυναικείο.

Τι εύχεστε για το μέλλον σχετικά με την εκπομπή;

Χάρης: Να ασχοληθούμε με όλες τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις, να ανεβάσουμε κι άλλο την ποιότητά μας, να μην εφησυχαστούμε. Μας ενδιαφέρει και η χορηγική στήριξη, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε ένα κοινωνικό έργο. Να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν να βρουν την αλήθεια με άλλο τρόπο. Δεν βιαζόμαστε όμως. Βήμα βήμα. Θέλουμε να εξελιχθούμε. Κι αν έρθουν χορηγίες, θα μπορέσουμε να πάμε και εκτός Αθηνών. Γιατί πάρα πολλές υποθέσεις λαμβάνουν χώρα εκτός Αττικής.

Αλέξης: Και για μένα το ίδιο. Να πάμε πάνω απ’όλα την ποιότητα ψηλά – καλλιτεχνικά, τεχνικά, ουσιαστικά – και να εξελισσόμαστε σε όλα τα κομμάτια. Και φυσικά να προσφέρουμε, φτάνοντας στην αλήθεια. Είμαστε δύο άτομα και διαχειριζόμαστε ένα υλικό που θα χρειάζονταν 15-20 άτομα για να βγει ακριβώς αυτό που ονειρευόμαστε.

Αλήθεια Χάρη, έχεις φτάσει μετά από προσωπική έρευνα στην αλήθεια;

Χάρης: Ναι και είναι μεγάλη ικανοποίηση. Βέβαια όσο πιο πολύ πλησιάζεις, τόσο πιο εκτεθειμένος είσαι. Αλλά είναι αφάνταστη η χαρά όταν βλέπεις ότι τα κατάφερες και παράλληλα, βοήθησες.

Στην Αθήνα ή στην επαρχία εντοπίζονται οι περισσότερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις;

Χάρης: Εκτός Αθηνών νομίζω. Γιατί εκεί τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι επανδρωμένα με ειδικούς ώστε να κάνουν τη σωστή έρευνα και να φτάσουν στην αλήθεια. Έχουμε δει τροχαία που δεν ήταν τροχαία, αυτοκτονίες, που τελικά δεν είναι αυτοκτονίες, εξαφανίσεις που είναι δολοφονίες κλπ.

Πείτε μου ένα μέρος που θα θέλατε να κάνετε γύρισμα και δεν έχετε κάνει ακόμη;

Αλέξης: Στο κέντρο. Σημεία όπως η Πλάκα, του Ψυρρή, τα Εξάρχεια με την ιδιαίτερη οπτική τους. Προσπαθούμε να βρίσκουμε μυστηριακά κάδρα.
Χάρης: Αυτό όμως είναι και τυχαίο πολλές φορές. Περνούσα από την Ηλιούπολη και είδα από το αμάξι ένα φυλάκιο ψηλά στο βουνό, που το κάλυψε η ομίχλη. Αυτό θα ήταν ωραίο πλάνο!

Πώς περνάτε στο lockdown; Που βλέπετε να πηγαίνει η κατάσταση;

Αλέξης: Θα πάει από το καλό στο καλύτερο! Χιούμορ κάνω. Κανείς δεν ξέρει. Στη δεύτερη καραντίνα πάντως, δεν νιώθω να είμαι σε καραντίνα. Συνεχίζω και δουλεύω τόσο με την εκπομπή, όσο και στην κύρια εργασία.
Χάρης: Έχουμε χάσει τη φυσική επαφή. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που με απασχολεί. Αλλά ευτυχώς έχουμε την εκπομπή και διοχετεύουμε εκεί την ενέργειά μας.

_____________

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Ίχνη στο σκοτάδι»

By Άντα Κουγιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags