«ΙΧΝΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ»: Η νέα εκπομπή μυστηρίων που θα σας καθηλώσει ήρθε στο Youtube

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της λέξης «μυστήριο» θα λέγαμε πως είναι το ανεξιχνίαστο συναίσθημα που σου ενεργοποιεί το ένστικτο να ανακαλύψεις αυτό που κρύβεται πίσω από την ψυχοσύνθεση μιας κατάστασης.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο Youtube μια εκπομπή που έρχεται για να ταράξει τα νερά. Παρουσιαστής ο αγαπημένος μας Χάρης Βεραμόν.

Η εκπομπή ονομάζεται «Ίχνη στο Σκοτάδι» και ήδη ο τίτλος της σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. Με μαεστρία ο Χάρης κινείται στο μεταίχμιο του μυστηρίου και της πραγματικότητας μέσα από μια νουάρ διάθεση. Καλοστημένο σκηνικό κινηματογραφικού βεληνεκούς. Να σας πω την αλήθεια? Του είπα ξεκάθαρα πως η σειρά του θα μπορούσε να είναι στο Netflix.

Ο Χάρης είναι μάστορας της πλοκής. Ο αργαλειός, της από φύσει περιέργειας του, έπλεξε στο πρώτο επεισόδιο μια υπόθεση που παραμένει στο αρχείο εδώ και 32 χρόνια. Μιλάω φυσικά για την δολοφονία του Κώστα Ταχτσή. Βλέποντας κανένας το επεισόδιο διάρκειας περίπου 43 λεπτών καταλαβαίνει ότι δεν βλέπει κάτι συνηθισμένο. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά?

Οι συνεντεύξεις, που σπάνια βλέπεις σε εκπομπή. Η κινηματογραφική αισθητική και φυσικά οι αναλύσεις που δεν στέκονται στα συνηθισμένα αλλά επειδή το γνωρίζω από προσωπική πείρα, ο Χάρης έχει ψαχτεί αρκετά για να τις κάνει. Όλα αυτά θα κάνουν κάποιους να πουν «Ω ρε φίλε πόσα λεφτά έριξε ο τύπος». Παρ`όλα αυτά το μπάτζετ της εκπομπής δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό που σημαίνει ότι για να πετυχαίνεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα κάτι ξέρεις να κάνεις πολύ καλά.

Η αλήθεια είναι πως δεν το συνειδητοποιεί ούτε ο ίδιος αλλά έχει κάνει κάτι πολύ καινοτόμο για τα δεδομένα του ελληνικού Youtube που συνήθως αρέσκεται στο καφριλίκι, την συνωμοσιολογία και σπάνια βλέπεις μια εκπομπή που να αξίζει.

Γλιστρώντας από το ασυνείδητο στο συνειδητό, μιλώντας πίσω από τις ταμπέλες τις ψυχοσύνθεσης και μελετώντας διεξοδικά τα στοιχεία το ανήσυχο πνεύμα του Χάρη Βεραμόν έχει υφάνει έναν ιστό που μπορεί να παγιδεύσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Όποιος έχει μεράκι γι`αυτό που κάνει ενστικτωδώς μπορεί να υλοποιήσει ότι έχει στο μυαλό του.

Μέσα σε αυτό το χάος ο Χάρης ακολουθεί όλα τα Ίχνη. Μέσα στο σκοτάδι περπατάει, μιλάει με αναμνήσεις σπουδαίων ανθρώπων που μίλησαν για τον συγγραφέα, ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον θα λέγαμε με ευαισθησία. Τι εννοώ? Όπως ξέρω και από τον ίδιο ναι μεν είναι επαγγελματίας αλλά νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους, δεν αφήνει τον ψυχρό επαγγελματισμό άλλων εκπομπών.

Μπαίνει σε ρόλο. Είναι ο συγγενής, ο φίλος. Για παράδειγμα άλλο στην υπόθεση του Ταχτσή απλώς θα αρεσκόταν στο να ψάξει, ο Χάρης δεν κάνει αυτό. Ο Χάρης γίνεται ο κολλητός φίλος του νεκρού συγγραφέα που ψάχνει τις απαντήσεις.

Όχι μόνο του Ταχτσή αλλά και όλων των υποθέσεων που αναλαμβάνει. Πίσω από τις σκιές, τις αθέατες πτυχές των χαρακτήρων. Σαν να παίζει Among us ή “H νύχτα πέφτει στο Παλέρμο». Έχει μπροστά του την σκακιέρα του μυστηρίου και παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των πιονιών. Ποιο πιόνι διστάζει και δεν κινείται? Ποιο κινείται συνεχώς αλλά άσκοπα? Ποιο πιόνι από όλα κινεί τα υπόλοιπα χωρίς να το καταλαβαίνουν? Αυτό το πιόνι ψάχνει το ανήσυχο πνεύμα του Χάρη.

Φυσικά να μην ξεχάσω να κάνω και αναφορά στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Γιατί καλές οι ιδέες αλλά θέλουν και κάποιον να δίνει την εικόνα. Μιλάω για τον σκηνοθέτη της εκπομπής τον Αλέξη Στεφανή, ένα νέο παιδί που με το κοφτερό του μυαλό έδωσε σάρκα και οστά στις ιδέες του Χάρη.

Ξεχνάμε καμιά φορά να μιλάμε και για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα φώτα. Οι σπουδαίοι άνθρωποι που παλεύουν ώρες με τις κάμερες και το μοντάζ για να θαυμάζουμε εμείς ωραία αποτελέσματα. Αυτή η εκπομπή χρωστάει ένα μεγάλο μέρος της στον Αλέξη και στις δυνατότητες του. Φαίνεται πως έχει αισθητική αντίληψη και ξέρει τι του γίνεται επάνω στη δουλειά του.

Αξίζουν και στους δύο πραγματικά συγχαρητήρια.

Σε αυτό το σημείο θα σας παραθέσω και μια μικρή συνέντευξη του Χάρη που μου είπε λίγα πράγματα για το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής.

Καλησπέρα Χάρη. Σε καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην σελίδα του Lay-Out. gr. Είναι χαρά μου που θα τα ξαναπούμε. Η πρώτη μας συνέντευξη μπορώ να πω πως είχε ιδιαίτερη επιτυχία οπότε πάμε να την επαναλάβουμε. Αυτή τη φορά σε έχω μπροστά μου με την ιδιότητα του ιδιωτικού ερευνητή. Προσφάτως η εκπομπή σου «Ίχνη στο Σκοτάδι» έκανε την πρεμιέρα της στο κανάλι σου στο Youtube. Θέλεις να μου πεις λίγα λόγια για την εκπομπή και τι περιμένουμε να δούμε σε αυτήν στα επεισόδια που έχεις δημιουργήσει.

Μία εκπομπή ερευνών, με κινηματογραφική αισθητική, προβάλλοντας ανεξιχνίαστες υποθέσεις, εξαφανίσεις και υποθέσεις κλοπών. Σκοπός της εκπομπής είναι η έρευνα και παρουσίαση των στοιχείων καθώς και αναλύσεις μέσα από νομικές και επιστημονικές προσεγγίσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την εκπομπή σου?

Το ύφος, η κινηματογραφική αισθητική, τα νέα πρόσωπα και το γεγονός ότι μπλέκουμε την τέχνη με την επιστήμη.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στην πορεία σου μέχρι να φτάσεις στο αποτέλεσμα που παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες στο Youtube?

Κυρίως η εύρεση αξιόπιστων και σοβαρών συνεργατών.

Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής σου είδαμε να αναλύεις με μαεστρικό θα έλεγα τρόπο την υπόθεση της δολοφονίας του Κώστα Ταχτσή. Ποια είναι η δική σου εκδοχή για την δολοφονία του συγγραφέα?

Δεν είμαι σε θέση προς το παρόν να αναλύσω τη δική μου εκδοχή. Θα γίνουν εκτενείς αναλύσεις στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής. Προς το παρόν εξετάζονται πολλά ζητήματα. Πιστεύω θα φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Tι είναι αυτό που σε έλκυσε ώστε να ασχοληθείς με τη υπόθεση του Κώστα Ταχτσή. Προσδοκείς ότι οι έρευνες σου θα έχουν κάποιο μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα?

Τον λατρεύω ως συγγραφέα. Μελετώντας ξανά το έργο του την τελευταία περίοδο αποφάσισα να ασχοληθώ με την υπόθεση του. Επίσης, ότι έχει να κάνει με ανεξιχνίαστα εγκλήματα η εκπομπή μας θα ασχοληθεί εις βάθος. Πιστεύω πως θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα σε αυτή την υπόθεση. Δεν ενθουσιάζομαι ούτε δίνω ελπίδες στο κοινό οτι όλα θα βγουν στην επιφάνεια, όμως το σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσουμε.

Δολοφονία εκ προμελέτης ή καλά οργανωμένο σχέδιο? Τι πιστεύεις? Υπάρχει περίπτωση ο δολοφόνος να ανήκει στον πολύ στενό κύκλο του συγγραφέα?

Δολοφονία εκ προμελέτης είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Μάλλον θέλεις να μου πεις αν είναι οργανωμένο ή κάτι που συνέβη τυχαία…Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Δεν δείχνει οργανωμένο σχέδιο, αλλά κάτι που προέκυψε στη πορεία. Όμως εξετάζονται διάφορα ζητήματα. Ναι, υπάρχει περίπτωση να ανήκει ο δολοφόνος στον στενό κύκλο του συγγραφέα. Δεν το θεωρώ απίθανο. Υπάρχουν αρκετά υποστηρικτά επιχείρηματα για αυτή την εκδοχή.

Πιστεύεις ότι ακόμα και η ημερομηνία που έγινε η δολοφονία είναι τυχαία ή να μην καταφύγουμε σε θεωρίες συνωμοσίας?

Όχι όχι, παντελώς τυχαία. Δεν υπάρχει τίποτα που να οδηγεί σε αυτή την εκδοχή.

Υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο ή γραπτή μαρτυρία για το τι είδους απειλές δεχόταν ο συγγραφέας?

Το κομμάτι των απειλών, ή τουλάχιστον κάποιας ανησυχίας που είχε ο συγγραφέας είναι κάτι που αναφέρουν κάποιοι μάρτυρες. Απο πλευράς μου δεν γνωρίζω τί είδους απειλές δεχόταν. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το θύμα είχε εκφράσει κάποιους φόβους. Δεν είναι ξεκάθαρο όλο αυτό το κομμάτι της υπόθεσης.

Θεωρείς ότι το πέπλο μυστηρίου γύρω από την δολοφονία γίνεται σκόπιμα και αν ναι γιατί δεν μιλούν αυτοί που γνωρίζουν?

Πάντα υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από μια δολοφονία, αυτό δεν θα αλλάξει. Το γιατί δεν μιλούν αυτοί που γνωρίζουν έχει διττή σημασία. Είτε γιατί εμπλέκονται είτε γιατί φοβούνται.

Τι προσδοκίες έχεις μέσα από την εκπομπή που μας σύστησες?

Να τη μάθει ο κόσμος, να την αγαπήσει και παράλληλα να καταφέρουμε να φτάσουμε στην επίλυση πολλών υποθέσεων.

Πιστεύεις ότι θα υπάρξει υπόθεση με την οποία λόγω συναισθηματικού δεσίματος, να το πω έτσι, θα δυσκολευτείς?

Δεν μπλέκω συναισθήματα στο επάγγελμα αυτό. Υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός.

Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω και το εξής. Ποιοι είναι αυτοί που σε στήριξαν στην προσπάθεια σου και αν θέλεις να μας αποκαλύψεις με ποια υπόθεση σκοπεύεις να ασχοληθείς μετά από αυτή του Κώστα Ταχτσή.

Με στήριξαν πολλοί. Αρχικά ο σκηνοθέτης μου Αλέξης Στεφανής και σε δεύτερο επίπεδο απλοί άνθρωποι προκειμένου να εξελιχθεί η εκπομπή σε επίπεδο τεχνικών μέσων. Μετά την υπόθεση του Κώστα Ταχτσή έχουμε άλλες δυνατές και άλυτες υποθέσεις. Δεν μπορώ να αναφέρω πια. Θα έρθει η ώρα που θα το μάθετε. Πάντως μιλάμε για μεγάλα μυστήρια.

Παρακολουθήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής

By Παναγιώτης Κ. Σπανός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags