Ίχνη Στο Σκοτάδι: H εκπομπή που έβγαλε από τα «συρτάρια» ανεξιχνίαστες υποθέσεις και υπόσχεται να σας καθηλώσει

Ήταν πριν από λίγες ημέρες όταν χάζευα στο Youtube με απώτερο σκοπό να βρώ κάτι καινούριο, κάτι ενδιαφέρον ή κάτι έστω το οποίο θα μου έβγαζε κάποιο νέο θέμα για έμπνευση.Συνήθως βέβαια καταλήγω σε κλασσικά βίντεο ή στο πουθενά, αλλά παρόλα αυτά λόγω ότι εδώ και αρκετό καιρό έχω στο μυαλό μου ένα αφιέρωμα που θέλω να κάνω στον συγγραφέα και άδικα δολοφονημένο Κώστα Ταχτσή, ξεκίνησα να αναζητώ πληροφορίες για να καταλάβω λίγο περισσότερο τα γεγονότα που συνέβησαν.

Κάπου εκεί λοιπόν στα προτεινόμενα εμφανίστηκε μια διαφορετική εκπομπή, με τον αινιγματικό τίτλο “Ίχνη Στο σκοτάδι” και εφόσον έχω εξαντλήσει αντίστοιχου τύπου ερευνητικά βίντεο αποφάσισα να παρακολουθήσω με ενδιαφέρον το “new entry” που εμφανίστηκε από το πουθενά. Προς ευχάριστη μου έκπληξη είδα ένα απίστευτα συγκροτημένο αποτέλεσμα, και οπτικά και αισθητικά το οποίο με έκανε να παρακολουθήσω όλα τα επεισόδια της συγκεκριμένης εκπομπής.

Ας μη γελιόμαστε όλοι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και τα ρίσκα ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς όπως είναι λογικό όταν μια υπόθεση έχει μπεί στο “συρτάρι”, ίσως να είναι και αρκετοί εκείνοι που περιμένουν μια απάντηση αλλά αντίστοιχα και κάποιοι που φρόντισαν να παραμείνει εκεί. Οπότε μια τέτοια παραγωγή ίσως και να αποτελεί μια νέα, ιδιαίτερη προσέγγιση απέναντι σε υποθέσεις που αντικειμενικά χρειάζονται την προσωπική τους “Νέμεσις” έστω και ετεροχρονισμένα, κυρίως απέναντι στη μνήμη των θυμάτων.

Λίγο αργότερα αποφάσισα ότι θα έπρεπε να επικοινωνήσω προσωπικά με τον κ.Χάρη Βεραμόν, γιατί καλά τα είδαμε όλα αυτά αλλά θα πρέπει ίσως να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτό το νέο πρότζεκτ.

Χάρη σε καλωσορίζουμε στο Punked και σε ευχαριστούμε που αποδέχτηκες την πρόσκληση μας. Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε μερικά πράγματα για εσένα και τους συνεργάτες σου, και για το πως αποφασίσατε να κάνετε μία εκπομπή η οποία ασχολείται με ένα ασυνήθιστο θέμα για τα ελληνικά δεδομένα.

Kαι εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι πολλές επιτυχίες στο Punked.gr. Ασχολούμαι με τις ιδιωτικές έρευνες επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια. Έχοντας κάνει σπουδές στην Ανακριτική Δικαστική Ψυχολογία κάποια στιγμή αποφάσισα να δημιουργήσω μία εκπομπή που θα ασχολείται με εγκλήματα και εξαφανίσεις. Καθώς αναζητούσα έναν άνθρωπο που θα σκηνοθετεί την εκπομπή, γνώρισα τον Αλέξη Στεφανή και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στην υλοποίηση της εκπομπής Ίχνη στο σκοτάδι.

Η αγάπη μας για τα documentary films, για την dark αισθητική προσέγγιση, το μυστήριο, την εγκληματολογία και την όλη διαδικασία μιας έρευνας μας έφερε απο κοινού στην απόφαση να δώσουμε όλη μας την αγάπη δημιουργώντας κάτι καινοτομικό για τα ελληνικά δεδομένα. Η Ελληνική κοινότητα δεν είναι μαθημένη σε παραγωγές τέτοιου τύπου. Για το (ελληνικό) community του YouTube είναι κάτι φρέσκο, όχι τηλεοπτικό, με άκρως κινηματογραφικό αποτύπωμα.

Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα εκπέμπει πάντοτε μια γοητεία. Τι διαφορές έχει το να εμβαθύνεις σε τέτοιες υποθέσεις ως ερευνητής από το να τις παρακολουθείς ως θεατής;

Η προσέγγιση του Ερευνήτη είναι τελείως διαφορετική απο το πώς παρακολουθεί και αξιολογεί ένας θεατής μια υπόθεση. Δεν είναι καθαρά ζήτημα κρίσης. Ο Ερευνητής καλείται να προσεγγίσει επιστημονικά μια υπόθεση. Να χειριστεί με όλα τα θεωρητικά και επιστημονικά εργαλεία την υπόθεση και να ερμηνεύσει τα γεγονότα με αντικειμενικότητα, με στοιχεία, ενδείξεις ή και εύλογες αμφιβολίες. Η δουλειά του Ερευνητή έχει τεράστια ευθύνη και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργάζεται με μια επιστημονική ομάδα. Για παράδειγμα ένας θεατής παρατηρεί σε μια εικόνα κιλήδες αίματος. Ο Ερευνητής καλείται να αναλύσει την διασπορά κιλήδων. Το πώς έγινε, με ποιο τρόπο – με τι όπλο. Κι αν ό,τι βλεπουμε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Με τι κριτήριο επιλέγετε τις υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθείτε; Έχουν υπάρξει θέματα τα οποία θα θέλατε να ερευνήσετε, αλλά για κάποιους λόγους δε μπορέσατε, και ποιοί ήταν αυτοί;

Ασχολούμαστε κυρίως με υποθέσεις εξαφανίσεων και εγκλήματα. Δίνουμε μια ιδιαίτερη έμφαση σε cold cases. Δηλαδή ανεξιχνίαστα εγκλήματα πολλών ετών. Όμως θέλουμε να ασχοληθούμε με όλες τις υποθέσεις, είτε τωρινές είτε πιο παλιές.

Υπάρχουν υποθέσεις που θα θέλαμε να ερευνήσουμε αλλά δεν καταφέραμε γιατί δεν ήθελε η οικογένεια. Υπήρξαν περιπτώσεις που προτείναμε κάποιες ερευνητικές τακτικές και μας κοιτούσαν σαν εξωγήινους, σε άλλες περιπτώσεις απλά δεν ήθελαν γιατί φοβόντουσαν.

Υποθέτουμε ότι όσο εμβαθύνετε στην εκάστοτε υπόθεση η κρίση σας δοκιμάζεται. Πόσο δύσκολο είναι να διατηρείτε την αντικειμενικότητα σας;

Πάντα η κρίση δοκιμάζεται αλλά εκεί θέλει πειθαρχία. Ακολουθούμε πάντα τον δρόμο των στοιχείων. Όσο αφήνεις τα στοιχεία να σε οδηγούν, είναι σαν να έχεις κατέβει στο βυθό της θάλασσας με σκοινί. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις υποκειμενικές ερμηνείες, θέλει προσοχή και εμβάθυνση σε κάθε σημείο της υπόθεσης. Όσο υπάρχει μεθοδικότητα και επιστημονικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται η αντικειμενικότητα θριαμβεύει.

Η έρευνα τελικά οδηγεί στην αλήθεια ή κάποιες φορές είναι αδύνατο να βρεθεί;

Ναι, κάποιες φορές είναι αδύνατο να βρεθεί η αλήθεια. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Βέβαια, πιο συχνό είναι το εξής ενδεχόμενο. Η αλήθεια να είναι γνωστή σε όλους, αλλά κανείς να μην μπορεί να την αποδείξει.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σας για τα θέματα που επιλέγετε να προβάλετε στην εκπομπή; Με τι κριτήρια γίνεται η επιλογή τους;

Πηγή έμπνευσης είναι τα κάδρα της ζωής. Παρατηρούμε και χρησιμοποιούμε ό,τι μας κεντρίζει το ενδιαφέρον αισθητικά. Σε ένα επεισόδιο χρησιμοποιήσαμε ένα οικόπεδο όπου τραβήξαμε πλάνα με drone. H ζωή είναι ο πιο μεγάλος καλλιτέχνης, αυτή μας οδηγεί, εμείς απλώς την παρουσιάζουμε μέσα απο έναν άλλο καθρέφτη. Ό,τι επιλέγουμε είναι ζήτημα αισθητικής.

Έχουμε φτάσει σε μία εποχή όπου υπάρχουν, παντού κάμερες, δορυφόροι ενώ τα πάντα ακόμα και τα τηλέφωνα παρακολουθούνται. Η αστυνομία έχει πάρα πολλά τεχνολογικά όπλα στα χέρια της, υπάρχουν όμως ακόμα ανεξιχνίαστες υποθέσεις και εξαφανίσεις και άλυτα μυστήρια. Γιατί πιστεύεις δεν λύνονται και επίσης υπάρχει τελικά το τέλειο έγκλημα;

Οι υποθέσεις που δεν λύνονται είναι κυρίως υποθέσεις άλλων εποχών, που ερευνήθηκαν με άλλες τεχνολογικές και εγκληματολογικές προδιαγραφές. Ο χρόνος περνάει και η εγκληματολογία αναπτύσεται, όπως και τα τεχνικά μέσα έχουν εξέλιξη. Εσείς αναφέρεστε σε υποθέσεις που έμειναν άλυτες διότι οι αρχές δεν είχαν πολλά μέσα όπως υπάρχουν σήμερα. Βέβαια απο την άλλη όσο κάποιοι ανακοινώνουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν άλλο τόσο οι εγκληματίες θα βρίσκουν νέους τρόπους δράσης. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Ακούω πολύ συχνά τη φράση “τέλειο έγκλημα”. Κατά την δική μου άποψη τίποτα δεν ειναι τέλειο. Ούτε τα εγκλήματα ούτε οι Ερευνητές. Δεν υπάρχει τίποτα τέλειο σε αυτό το κόσμο.
Απλώς κάποια πράγματα καταλήγουν στο να φαίνονται τέλεια. Απλώς φαίνονται.

Έχετε την υποστήριξη από παλαιούς ερευνητές του είδους και αν ναι θα θέλατε να μας κάνετε μια αναφορά σε αυτούς;

Είχα την υποστήριξη απο τον Κώστα Σπύρου, απο τους πιο παλιούς και αξιόλογους ερευνητές. Μου έμαθε αρκετά πράγματα. Γενικότερα όμως όχι, δεν είχα κάποια άλλη υποστήριξη, ούτε καν αναφορά του ονόματος μου. Χαράζω την δική μου πορεία και το έργο μας είναι αυτό που μας καθορίζει απέναντι στην κοινωνία.

Τέλος, ποιές είναι οι προσδοκίες σας για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, και τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον μέσα από τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Τα Ίχνη στο σκοτάδι κάποια στιγμή θα προβάλλονται τηλεοπτικά. Αυτή είναι η δική μου επιθυμία και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε. Μέσω της εκπομπής μας θέλουμε να βοηθήσουμε σε όλες τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις, πάντα με την συμβολή των ειδικών. Θέλουμε δικαίωση για όλα τα θύματα και κάτι αφιερωμένο στη μνήμη τους. Σκοπεύουμε να ανεβάσουμε κι άλλο το επίπεδο αισθητικής και ποιότητας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να αγκαλιάσει δυνατά το κοινό μας αυτή τη προσπάθεια. Να είστε καλά.

                   

By Χρύσα Αντωνιάδη        για το PUNKED.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags