Η εκπομπή «Ίχνη στο σκοτάδι» σκοπεύει να φτάσει ως το κόκκαλο

Συνέντευξη με τον άνθρωπο πίσω από τη νέα διαδικτυακή εκπομπή «Ίχνη στο σκοτάδι»

Ίχνη στο σκοτάδι είναι ο τίτλος μια νέας διαδικτυακής εκπομπής η οποία έκανε πρεμιέρα στο Youtube την Κυριακή 13/12. Η εκπομπή αυτή που από τον τίτλο ήδη σου κινεί την περιέργεια να την παρακολουθήσεις ασχολείται με ανεξιχνίαστες υποθέσεις, εξαφανίσεις, κλοπές και δολοφονίες. Η παρουσίαση όπως και η έρευνα γίνεται από τον Χάρη Βεραμόν και το σκηνοθετικό κομμάτι είναι δουλειά του Αλέξη Στεφανή.

Ήρθα σε επαφή με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα, τον Χάρη Βεραμόν και έτσι προέκυψε η συνέντευξη που διαβάζετε. Ο Χάρης ήταν διατεθειμένος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που μπορούσα να σκεφτώ, και έτσι εγώ προσπάθησα να του κάνω τις ερωτήσεις που μπορεί να έκανε και ένας απλός θεατής της εκπομπής ώστε να λυθούν οι περισσότερες απορίες. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την εκπομπή αυτή, δεν έχετε να κάνετε κάτι άλλο εκτός του να συνεχίσετε την ανάγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΒΕΡΑΜΟΝ

Η ανάγκη για κάτι νέο,  φρέσκο, όπως επίσης το πάθος μου για έρευνα με σκοπό της ανάδειξη της αλήθειας με έκανε συνεχώς να επεξεργάζομαι το πώς θα δημιουργήσω μία εκπομπή που θα μπλέκει την τέχνη με την επιστήμη.

Ποια είναι η αρχή της ιστορίας αυτής της εκπομπής; Πως προήλθε η ιδέα της δημιουργίας της; Παρακολουθήσατε κάποια παρόμοια εκπομπή και είπατε «γιατί όχι;», είναι μήπως στις καθημερινές σας συζητήσεις τα ανεξιχνίαστα μυστήρια;

Δημιούργησα μία κλειστή ομάδα στο FB με όνομα «ανεξιχνίαστα εγκλήματα και εξαφανίσεις» προκειμένου να ενημερώνω τα μέλη για παλιές και νέες ποινικές υποθέσεις. Στη πορεία συνειδητοποίησα ότι θέλω να αποκτήσω μια ανεξαρτησία, και ως προς την ενημέρωση και ως προς το προφίλ της σελίδας, δηλαδή να έχει κάτι ξεχωριστό. Μετέπειτα, αφού η σελίδα απέκτησε ένα δικό της χαρακτήρα και έδινε ενημέρωση χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί πληροφορίες από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισα ότι θέλω να δημιουργήσω μία εκπομπή στο youtube. Κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Έτσι άλλαξα το όνομα της ομάδας σε «Ιχνή στο σκοτάδι» και δημιούργησα ένα κανάλι στο youtube με το όνομα της σελίδας μου. Η ανάγκη για κάτι νέο, φρέσκο, όπως επίσης το πάθος μου για έρευνα με σκοπό της ανάδειξη της αλήθειας με έκανε συνεχώς να επεξεργάζομαι το πώς θα δημιουργήσω μία εκπομπή που θα μπλέκει την τέχνη με την επιστήμη.

Ναι, παρακολουθώ εκπομπές του εξωτερικού. Εκείνες κινούνται στο ύφος του ντοκιμαντέρ, της κινηματογραφικής αισθητικής και πολλών άλλων μέσων δημιουργικότητας που σαφώς με ενέπνευσαν. Όμως από την αρχή της καριέρας μου στο επάγγελμα του ερευνητή είχα προσωπικό άξονα, ήξερα και ξέρω τί ακριβώς θέλω να κάνω. Οπότε δεν έχω καμία ανάγκη ή πρόθεση να αντιγράψω. Ζω στο δικό μου κόσμο και προσπαθώ να τον αποδώσω με ένα δικό μου τρόπο προσέγγισης.

Ο,τι έχει να κάνει με ανεξιχνίαστα εγκλήματα και εξαφανίσεις, είναι κάτι που συζητάω συστηματικά με τους φίλους μου. Είμαι λάτρης του μυστηρίου αλλά αυτό που με ελκύει είναι η μεθοδολογία.

Κάτω από το πρώτο επεισόδιο στο Youtube είδαμε κάποια άτομα που συνέβαλαν στη παραγωγή. Πες μας 2 λόγια για τα άτομα που βρίσκονται πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα.

Η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Αλέξη Στεφανή. Ένας ταλαντούχος νεαρός με ταπεινότητα και προσήλωση δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Δεν έχουμε συνεργείο από πίσω μας, είμαστε επι της ουσίας δύο άτομα! Στο πρώτο μας επεισόδιο ήρθε στην ομάδα μας ο Μάριος Σουνόγλου, γραφίστας με μοναδικές ικανότητες. Εκείνος ανέλαβε να κάνει γραφικά και 3D απεικόνιση του δωματίου που δολοφονήθηκε το θύμα. Υπάρχει χημεία μεταξύ μας και όλα κυλούν ομαλά. Αυτοί είμαστε.

Είχατε αποφασίσει εξ αρχής να κυκλοφορήσει η εκπομπή στο Youtube ή είχατε και κάποιες άλλες εναλλακτικές;

Αποφασίσαμε εξ αρχής την προβολή της εκπομπής στο διαδίκτυο επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν τα μέσα ούτε το απαραίτητο ενδιαφέρον και σημασία από τα κανάλια. Το youtube είναι για τους «αποκλεισμένους». Που όμως αν εργαστούν σωστά και μεθοδικά θα έρθει η αναγνώριση! Έχει αποδειχτεί! Δεν υπάρχουν εναλλακτικές όταν ξεκινάς από το απόλυτο μηδέν. Μία επιλογή δεν είναι επιλογή. Οπότε ξεκινήσαμε με τεράστιες δυσκολίες αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι για να περάσουμε την ώρα μας. Είχαμε και έχουμε στόχο, αγάπη, μεράκι και δεν ικανοποιούμαστε. Αναζητούμε κάθε φορά το «ακόμα καλύτερο».

Ζω στο δικό μου κόσμο και προσπαθώ να τον αποδώσω με ένα δικό μου τρόπο προσέγγισης

Κάθε πότε θα κυκλοφορεί νέο επεισόδιο στο Youtube;

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα σε αυτό. Μιλάμε για ένα project που έχει πολύ δουλειά στο παρασκήνιο. Είναι αρχή ακόμα, προσπαθούμε να βρούμε τους ρυθμούς μας.

Το κόστος παραγωγής της εκπομπής αποτελεί μια δυσκολία που προσπαθείτε να καλύψετε; Είστε στην αναζήτηση χορηγών;

Ναι πράγματι υπάρχουν έξοδα και προσπαθούμε να καλύψουμε ό,τι μπορούμε. Όταν ξεκινήσαμε χρειαζόμασταν ηχητικό εξοπλισμό και μέσα από τη βοήθεια του κόσμου καταφέραμε να αγοράσουμε κάποια βασικά εξαρτήματα. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας στήριξαν σε όλο αυτό.

Ναι, είμαστε στην αναζήτηση χορηγών ή τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ανεβάζουμε το επίπεδο της εκπομπής ούτως ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Υποθέσεις που αφορούν μέρη εκτός Αθήνας, δεν είναι απλό να μεταβούμε. Θα ήταν ιδανικό αν είχαμε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο να μας καλύπτει τα έξοδα. Εν αναμονή.

Παρακολουθήσαμε το πρώτο επεισόδιο την Κυριακή 13/12 σχετικά με την υπόθεση του Κώστα Ταχτσή. Αντιμετωπίσατε κάποια δυσκολία στα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου;

Όχι κύλησε ομαλά το πρώτο επεισόδιο, μάλιστα σταθήκαμε και τυχεροί θα έλεγα. Όλα γινόντουσαν όπως τα θέλαμε.

Ποια μπορείς να πεις ότι είναι η προετοιμασία που ακολουθείτε; Ψάχνετε αρχικά κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο και έπειτα κάνετε βήμα να επικοινωνήσετε με γνωστούς των θυμάτων ή μάρτυρες;

Μου περιγράφεις τις αρμοδιότητες ενός αρχισυντάκτη; Ή κάνω λάθος; αχαχ Aρχικά αναζητούμε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Μετά τα υπόλοιπα έρχονται. Τα βρίσκουμε όλα.

Πως νιώθετε «σκαλίζοντας» παλιές ανεξιχνίαστες ιστορίες;

Έχει ενδιαφέρον, αγωνία, ίντριγκα. Αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι να δώσουμε απαντήσεις. Μη ξεχνάμε ότι το σκάλισμα έχει κι ένα κίνδυνο! Βέβαια με απασχολεί και πως «νιώθουν» οι άλλοι βλέποντας την εκπομπή μας.

Αρκετά θετικά σχόλια ήδη από τη πρώτη μέρα προβολής. Σίγουρα είναι πολύ εμψυχωτικό να βλέπεις τέτοια απήχηση ήδη από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας. Πως το αντιμετωπίσατε εσείς; Το περιμένατε;

Δεν θα πω ότι το «περιμέναμε», θα πως όμως ότι το θέλαμε! Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Πολύ θετικά σχόλια, πολύ όμορφα μηνύματα. Το αντιμετωπίσαμε με χαρά, ευτυχία, δύναμη για να συνεχίσουμε.

Μπορούμε να πούμε ότι δεν παρακολουθούμε συχνά εκπομπές με απόπειρες εξιχνίασης εγκλημάτων, ληστειών, εξαφανίσεων κλπ. Τι πιστεύετε ότι κάνει τον κόσμο να θέλει να παρακολουθήσει μια τέτοια εκπομπή;

Αυτά τα θέματα είναι πάντα στο πικ τους. Είναι η θεματολογία τέτοια που προσελκύει πολύ κόσμο. Τώρα τι είναι αυτό που τραβά τον κάθε άνθρωπο να δει κάτι τέτοιο, αυτό τι να σας πω, δεν ξέρω, ο καθένας έχει τους λόγους του. Πάντως το μυστήριο και η αναζήτηση απαντήσεων είναι πεδία έλξης.

Η εκπομπή έχει μια σελίδα και μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Ίχνη στο σκοτάδι». Αυτός είναι ο δίαυλος επικοινωνίας για όποιον θελήσει να σας ψάξει;

Ακριβώς. Ή και μέσα από τις πληροφορίες που δίνουμε στο youtube. Αναγράφεται το mail της εκπομπής μας εκεί. Σιγά σιγά θα δημιουργηθούν και άλλες ευκολίες. Τηλέφωνο εκπομπής και ιστοσελίδα.

Και για κλείσιμο, μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα «Ίχνη στο σκοτάδι» και τι μελλοντικά πλάνα έχετε;

Μέχρι το κόκκαλο! Τα μελλοντικά μας πλάνα είναι να γίνουμε καλύτεροι και να καταφέρουμε να εξιχνιάσουμε πολλές υποθέσεις.
Να είστε καλά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Χάρη που απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις, με ειλικρίνεια, μια δόση χιούμορ αλλά και με διάθεση για συνεργασία. Εύχομαι τα Ίχνη στο σκοτάδι να φτάσουν όντως μέχρι το κόκκαλο!

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Χάρη Βεραμόν συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων Ο Θανάσης Τσιώλης. Ευχαριστούμε τον Χάρη Βεραμόν για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

 

By Θανάσης Τσιώλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags