Espresso: «Καναλάρχης» ψάχνει για δολοφόνους

Η Αγγελική Νικολούλη έχει και…ανταγωνιστή!

Όχι όμως στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά στο YouTube, όπου ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Βεραμόν δημιούργησε με την βοήθεια του σκηνοθέτη Αλέξη Στεφανή το πρώτο ελληνικό κανάλι που αναζητεί τις λύσεις σε «σκοτεινές» υποθέσεις εξαφάνισης η μυστηριώδεις δολοφονίες, που είτε παρέμειναν ανεξιχνίαστες και μπήκαν στο αρχείο, είτε συνεχίζουν να απασχολούν τις αστυνομικές και τις δικαστικές Αρχές.

Στο διάστημα των οκτώ μηνών που η εκπομπή «Ίχνη στο σκοτάδι» βρίσκεται στον «αέρα» του διαδικτύου, έχουν έρθει στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για υποθέσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα οι χρήστες που έχουν κάνει εγγραφή στο κανάλι να αγγίζουν μέχρι στιγμής 6900 και να αυξάνονται συνεχώς.

«Το κανάλι δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα επεισόδια και σιγά σιγά προσπαθούμε να χτίσουμε έναν προσωπικό χαρακτήρα. Ήταν μία ιδέα που επεξεργαζόμουν τα τελευταία χρόνια δύο χρόνια. Είχα μία ομάδα στο facebook που λεγόταν «Ανεξιχνίαστα εγκλήματα και εξαφανίσεις». Μετέπειτα όμως μόλις συνειδητοποίησα ότι ήθελα να κάνω εκπομπή, άλλαξα το όνομα της σελίδας σε «ίχνη στο σκοτάδι» λέει στην “espresso» ο Χάρης Βεραμόν.

Μέχρι στιγμής στο κανάλι προβάλλεται ένα επεισόδιο κάθε μήνα.

«Προσπαθούμε να βγάζουμε ένα επεισόδιο τον μήνα, επειδή είναι ένα documentary crime film. Είμαστε δύο άτομα που το κάνουμε αυτό, εγώ και ο σκηνοθέτης μου Αλέξης Στεφανής, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της εκπομπής. Εγώ γράφω το σενάριο, κάνω όλη την έρευνα και κατόπιν παρουσιάζεται το επεισόδιο, στο οποίο συνυπάρχουν η σκηνοθετική πινελιά, η αισθητική προσέγγιση και οι δραματουργικές αναπαραστάσεις. Χρησιμοποιούμε φωνές ηθοποιών για να αποδώσουμε αληθινές μαρτυρίες και έχουμε και ερμηνευτική προσέγγιση μέσω της φυσικής παρουσίας των ηθοποιών. Μάλιστα συνεργαστήκαμε και με τον Τάσο Ράπτη, που είναι πολύ γνωστός εκφωνητής και ηθοποιός» εξηγεί ο δημιουργός του καναλιού.

Όπως αποκαλύπτει στη συνέχεια, στις έρευνες συνδράμουν κοινωνιολόγοι, εγκληματολόγοι και αστυνομικοί που έχουν υπηρετήσει στην Ασφάλεια, ιδίως στο τμήμα Ανθρωποκτονιών και έχουν εμπειρία πάνω στο αντικείμενο των εξαφανίσεων και σε υποθέσεις δολοφονιών.

«Η έρευνα είναι πολυεπίπεδη, έχει συναντήσεις με μάρτυρες, αυτοψία στον χώρο, εγκληματολογική αναπαράσταση… Για παράδειγμα, αν έχουμε έναν θάνατο που έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία, αλλά δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ένα ανθρώπινο ομοίωμα. Θα το πετάξουμε στον γκρεμό, για να δούμε τι ζημιές θα προκληθούν και αν αυτές ταυτίζονται με το σημείο που έπεσε το θύμα! Είχα κάνει ακόμα και αίτηση στη Μετεωρολογική Υπηρεσία για να πάρω ένα έγγραφο που αφορούσε το 1995, ώστε να δω αν οι καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας ανταποκρίνονταν με την περιγραφή της μαρτυρίας»!

Όπως υποστηρίζει ο εμπνευστής της εκπομπής, η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημά του είναι πολύ ενθαρρυντική

 «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πολλή αγάπη και μεράκι και μέχρι στιγμής τα σχόλια είναι πολύ θετικά. Οι χρήστες επιζητούσαν μια τέτοια εκπομπή στο διαδίκτυο, γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους στόχους, θέλουμε να μπορέσουμε να επιλύσουμε υποθέσεις και να φτάσει η αλήθεια στη Δικαιοσύνη. Επίσης, θέλουμε να γίνει γνωστό αυτό που κάνουμε και να αποκτήσουμε χορηγούς, για να είμαστε πιο παραγωγικοί. Ήδη κλείσαμε συνεργασία με την Digital Minds, που αναλαμβάνει τη διαφήμιση καναλιών τα οποία δραστηριοποιούνται στο YouTube. Για μας είναι μια επιπλέον βοήθεια από μια εταιρία που έχει αναλάβει πολύ γνωστά κανάλια, όπως τους “Ράδιο Αρβύλα”, όταν έκαναν διαδικτυακά την εκπομπή» καταλήγει ο Χάρης Βεραμόν, ο οποίος δεν αποχωρίζεται στην εκπομπή τη μάσκα του, αφενός επειδή θεωρεί ότι δεν αφορά κανέναν πώς είναι εμφανισιακά και αφετέρου λόγω της φύσης της δουλειάς του.

Ποδαρικό με τον άγριο φόνο του Ταχτσή

Μέχρι στιγμής η εκπομπή έχει καταπιαστεί με την δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, ο οποίος εντοπίστηκε στραγγαλισμένος στο κρεββάτι του χωρίς να βρεθεί ποτέ ο δράστης, με την εξαφάνιση της Ολυμπίας Κηρύκου από την Νέα Ιωνία που παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και 26χρόνια (πριν μερικές μέρες «ανέβηκε» το τρίτο επεισόδιο) και με την κλοπή ενός Smart που είχει μεγάλη συλλεκτική αξία για τους ιδιοκτήτες του.

Τον στραγγάλισαν

Ο έμπειρος ιδιωτικός ερευνητής ανέφερε για την απόφαση του να αφιερώσει δύο επεισόδια στον συγγραφέα του μυθιστορήματος «Το τρίτο στεφάνι»  ο οποίος βρέθηκε στραγγαλισμένος

«Είχα πάει ένα ταξίδι στον Πόρο και εκείνη την περίοδο άρχισα να βλέπω ντοκιμαντέρ για την ζωή του Ταχτσή. Ενώ είχα μία εικόνα για το συγγραφικό έργο του, δεν είχα για το πώς δολοφονήθηκε, Έτσι συνειδητοποίησα ότι θέλω το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής να είναι για τον Ταχτσή και να εστιάσω στο κομμάτι της δολοφονίας του, ώστε να πέσει περισσότερο φως. Βρέθηκα με πολλούς ανθρώπους που είχαν μιλήσει για τον Ταχτσή, όπως ο Πάνος Σόμπολος, που είχε κάνει και εκπομπή πριν από πολλά χρόνια, ο Τάκης Σπετσιώτης, ο οποίος είχε κάνει και ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1, η Πάολα Ρεβενιώτη και ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας, που είχε γράψει και βιβλίο για την δολοφονία του συγγραφέα. Η έρευνα έφτασε μέχρι τη μακρινή Αυστραλία, όπου έζησε και εργάστηκε για κάποια χρόνια ο συγγραφέας».

Η εξαφάνιση γρίφος της Ολυμπίας Κηρύκου

Ο Χάρης Βεραμόν αποκαλύπτει ότι του έχει συμβεί να επικοινωνήσουν μαζί του άνθρωποι που είδαν τυχαία κάποιο επεισόδιο, για να του μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση εξαφάνισης της Ολυμπίας Κηρύκου που καταγράφηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά.

«Πρόσφατα μάθαμε για μία μάρτυρα, η οποία ήταν «κολλητή» φίλη της αγνοούμενης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά είχε χάσει κάθε επικοινωνία μαζί της, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει για την εξαφάνιση της. Μόλις είδε την εκπομπή επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε. “Εγώ την γνώριζα αυτήν την κοπέλα, ήμασταν συμμαθήτριες και θέλω να σας πω για τον χαρακτήρα της και τι ξέρω”. Μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες που μας βοήθησαν να σκιαγραφήσουμε πλήρως το προφίλ του θύματος και να καταλάβουμε ότι ήταν μία στημμένη εξαφάνιση που, όπως φάνηκε, δεν την σκηνοθέτησε η ίδια η αγνοουμένη» αναφέρει ο Χάρης Βεραμόν.

Ο ερευνητής συμπληρώνει πώς κάθε νέο στοιχείο που βρίσκεται το προσκομίζει στις αστυνομικές Αρχές.

«Όταν συλλέγουμε στοιχεία, είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταθέτουμε στις αρχές. Έχει συμβεί αυτό και έχω καταθέσει στην Ασφάλεια για υπόθεση που έγινε πριν από περίπου οκτώ μήνες. Βέβαια, σε υποθέσεις που νομικά δεν μπορεί να γίνει κάτι, θα βρω στοιχεία για την ηθική δικαίωση. Για παράδειγμα, την υπόθεση της Ολυμπίας Κηρύκου τη δουλεύω από το 2019. Σε ηθικό πλαίσιο η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα για μας, γιατί δεν έχουν βρεθεί πτώμα η σκελετικά υπολλείματα».

Συνέντευξη του Χάρη Βεραμόν στην Μαρία Μεϊμάρη για την εφημερίδα Espresso

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags