Υπόθεση Θανάσης Νικολάου. Μια Μητέρα 16 χρόνια αναζητά την αλήθεια.

Η υπόθεση του Θανάση Νικολάου παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και 16 χρόνια. Ο νεαρός Θανάσης, 26 ετών τότε, γύρισε από την Αυστραλία με σκοπό να υπηρετήσει την πατρίδα του στην Κύπρο. Η μητέρα του, Ανδριάνα Νικολάου, μέχρι και την τελευταία στιγμή, σαν από μητρικό ένστικτο, δεν ήταν τόσο πρόσχαρη στην επιλογή του γιου της. Όμως εκείνος ήθελε να υπηρετήσει, να τελειώσει με το στρατό και να ασχοληθεί μετέπειτα με τα επαγγελματικά του. Η θητεία του θα διαρκούσε 6 μήνες.

Ο Θανάσης άρχισε να έχει σοβαρά προβλήματα στο στρατόπεδο. Έπεφτε τακτικά θύμα εκφοβισμού, χλευασμού και βίωνε έντονες καταστάσεις υποτίμησης, γελοιοποίησης και ψυχολογικής βίας. Κι όλα αυτά λόγω της καταγωγής του. Τα όσα περνούσε τα είχε διηγηθεί στους ανωτέρους του χωρίς όμως εκείνοι να πάρουν δραστικά μέτρα προφυλάσσοντας τον εθνοφρουρό.

BULLING! Σας θυμίζει την υπόθεση του Γιακουμάκη;

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στη Μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Δεν έφτασε όμως ποτέ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν, αν και με καθυστέρηση αρκετών ωρών, διαδικασίες εντοπισμού του. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Θανάσης εντοπίστηκε κάτω από το Γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων, με τις Αρχές να αποδίδουν το θάνατο του σε αυτοχειρία, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια. Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες, την ώρα που η οικογένεια, δεν σταμάτησε ποτέ να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος έγινε πρόχειρα, χωρίς να συλλέξουν οι αρχές σημαντικά φυσικά πειστήρια. Αμέλεια, τρομακτικές παραλήψεις και χωρίς την παραμικρή προσπάθεια αξιολόγησης των συνθηκών θανάτου με απλή λογική και χρησιμοποιώντας τους νόμους της βαρύτητας. Το θύμα βρέθηκε κάτω από τη γέφυρα σε μια στάση που δεν δικαιολογείται από πτώση τόσων μέτρων. Δεν δικαιολογείται ότι δεν είχε σπασμένα κόκαλα ή άλλους είδους κακώσεις που μπορούν να δικαιολογηθούν απο πτώση.

Η αξιότιμη μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, κίνησε γη και ουρανό, βάζοντας σκοπό της ζωής της να εξιχνιαστεί η υπόθεση και να δικαιωθεί ο γιος της. Αφού αντιμετώπισε τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα συνδυαστικά με την αδιαφορία των Κυπριακών Αρχών και το κλείσιμο του φακέλου ως αυτοκτονία, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ακουστούν οι φωνές και τα δάκρυα της για δικαίωση. Το απόλυτος αυτονόητο σε ένα φόνο – δικαίωση!

Πριν από ένα χρόνο το ΕΔΑΔ δικαίωσε την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, κρίνοντας, με την απόφαση στην προσφυγή τους, ως ανεπαρκή την έρευνα που είχαν διενεργήσει για τον θάνατο του νέου οι αρμόδιες υπηρεσίες. Καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεώνοντας την να καταβάλει αποζημιώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2020, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, άναψε «πράσινο φως» για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων στην Ελλάδα, επί των οστών του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ικανοποιώντας αίτημα της οικογένειας του εθνοφρουρού.

Η αξιότιμη Μητέρα Ανδριάνα Νικολάου όρισε ως Πραγματογνώμονα την Δήμητρα Καραγιάννη, Παθολογοανατόμος, και μετά από αίτημα της οικογένειας για εκταφή, η σορός του Θανάση εξετάστηκε ξανά προκειμένου να διερευνηθεί η πραγματική αιτία θανάτου. Η Δήμητρα Καραγιάννη διαπίστωσε κάταγμα στο υοειδές οστό και αυτό επιστημονικά εδραιώνει την εγκληματική ενέργεια. Το θύμα στραγγαλίστηκε χωρίς καμία αμφιβολία. Δέχτηκε ισχυρά χτυπήματα σε όλο του το σώμα, από 3 άτομα, ακινητοποιήθηκε και απεβίωσε από ασφυξία που του προκάλεσαν οι δολοφόνοι.

Αν οι αρχές από την αρχή είχαν διαχειριστεί την υπόθεση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αν είχαν σωστά διακρίνει κάποιες λεπτομέρειες στην αυτοψία, η υπόθεση θα είχε λυθεί μέσα σε μερικούς μήνες. Διότι πριν καν ελεγχθεί το υοειδές οστό, γιατί ο Ιατροδικαστής που έκανε την αυτοψία, δεν παρατήρησε ή δεν ανέφερε την κατάσταση των ματιών του θύματος; Η παρουσία πετεχειοειδών αιμορραγιών (μικροσκοπικές αιμορραγικές περιοχές που εμφανίζονται σαν μικρές ερυθρές κουκκίδες) στον επιπεφυκότα, αποτελεί πιθανή ένδειξη στραγγαλισμού! Ενδείξεις τραυματισμού στη γλώσσα παθαίνουν συχνά τα άτομα που πεθαίνουν από ασφυξία. Επίσης η παρουσία εκδορών, μωλώπων ή σημαδιών, που προκλήθηκαν από νύχια, στον λαιμό του θύματος, πιθανόν, να προσδιορίζουν ότι πρόκειται για στραγγαλισμό. Αυτά δεν τα παρατήρησαν οι αρχές;

Όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα φτάσει στο τέλος της και χάρη στον αγώνα που κάνει τόσα χρόνια η κυρία Ανδριάνα Νικολάου, ο γιος της θα δικαιωθεί.

Φωτογραφικό υλικό πάρθηκε από την εκπομπή 24 ώρες.

Αρθρογράφος: Private investigator Χάρης Βεραμόν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags