Ένας κατά συρροήν δολοφόνος ανάμεσα μας; «Οι φόνοι οδηγών ταξί»

Τον Φεβρουάριο του 2017, η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από δύο επιθέσεις, πρωτόγνωρες για τα μέχρι τότε δεδομένα της Ελλάδας, με θύματα δύο οδηγούς ταξί. Οι δύο υποθέσεις έχουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάτι που οδηγεί την αστυνομία στο ενδεχόμενο να είναι αυτές οι επιθέσεις έργο ενός κατά συρροήν δολοφόνου. 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 το βράδυ,  ένας 32χρονος οδηγός ταξί επιβίβασε από την περιοχή της Νέας Ερυθραίας έναν  νεαρό άνδρα. Ο άγνωστος άντρας κάθισε στο πίσω κάθισμα και ζήτησε να πάει στην περιοχή της Κηφισιάς. Όταν το ταξί πέρασε την πλατεία Κεφαλαρίου, ο άγνωστος είπε στον 32χρονο ότι στο επόμενο στενό θα στρίψουν αριστερά. Όταν ο οδηγός έστριψε στην οδό Μαυρομιχάλη και πέρασε τη διασταύρωση, ο νεαρός, από το πίσω κάθισμα τον πυροβόλησε.

Εκείνη τη στιγμή, λίγο πριν χάσει,  για μερικά δευτερόλεπτα, τις αισθήσεις του,   άκουσε κάτι σαν ¨μεταλλικό θόρυβο” και ένιωσε σαν να τον χτύπησε κάποιος με ένα αντικείμενο . Όταν συνήλθε, το αυτοκίνητο ήταν ακόμα εν κινήσει και τσουλούσε προς τα δεξιά, αλλά ο 32χρονος δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του. Τότε, είπε στον άγνωστο άνδρα να τραβήξει το χειρόφρενο ώστε να ακινητοποιηθεί το ταξί. Ο νεαρός άντρας τράβηξε το χειρόφρενο, πυροβόλησε τον οδηγό άλλες δύο φορές, και τράπηκε σε φυγή, παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά του αυτοκινήτου από τη μίζα. 

Περίπου μισή ώρα μετά την επίθεση, όπως περιγράφει το ίδιο το θύμα, δεν είχε καταλάβει ακόμα τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο 32χρονος παρότι ένιωσε έντονη αδιαθεσία και δεν ήταν σε καλή κατάσταση, κατάφερε να βγει από το ταξί, και να ανοίξει το πορτμπαγκάζ, για να πάρει το μπουφάν του, και να χτυπήσει τα κουδούνια από τα κοντινά σπίτια για να ζητήσει βοήθεια, χωρίς όμως να λάβει καμία ανταπόκριση. Ταυτόχρονα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την Άμεση Δράση, το ΕΚΑΒ και τους οικείους του. Μια γυναίκα, η οποία έκανε τζόκινγκ την ώρα εκείνη  στην γύρω περιοχή,  σταμάτησε και τον βοήθησε μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι συγγενείς του και το ασθενοφόρο. 

Μερικές μέρες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου, σημειώθηκε δεύτερη επίθεση, και πάλι,  εναντίον ενός οδηγού ταξί. Αυτή τη φορά, θύμα ήταν ένας 52χρονος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, μέσα στο ταξί του, στη συμβολή των οδών Κοκκιναρά και Χαριλάου Τρικούπη στην Κηφισιά, από τραύματα που είχαν προκληθεί στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο. Οι αστυνομικοί εικάζουν ότι ο οδηγός  πυροβολήθηκε όταν το ταξί ήταν ακόμα εν κινήσει, καθώς είχε προσκρούσει πάνω σε σταθμευμένο όχημα. Από πληροφορίες προερχόμενες από συνάδελφο του θύματος, ο 52χρονος οδηγός  βρισκόταν μέχρι τις 11 το βράδυ, στην πιάτσα των ταξί της Κηφισιάς , απ’ όπου και επιβίβασε έναν νεαρό άντρα, φεύγοντας  προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων έδειξαν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του 52χρονου, ήταν το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί και  στην απόπειρα δολοφονίας του 32χρονου οδηγού ταξί στις 10 Φεβρουαρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε τις μέχρι τότε υποψίες της αστυνομίας, ότι πίσω από τις δύο επιθέσεις κρύβεται ο ίδιος δράστης. 

Μετά την δεύτερη επίθεση, ο λόγος,  που έκανε τους αστυνομικούς από την αρχή  να υποψιάζονται ότι ίσως κρύβεται το ίδιο άτομο πίσω από τις επιθέσεις, ήταν τα κοινά στοιχεία που είχαν τα δύο συμβάντα. Και τα δύο θύματα ήταν οδηγοί ταξί, και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μαρτυρίες (μία από το πρώτο θύμα που επέζησε της επίθεσης και μία από συνάδελφο του δεύτερου θύματος) ότι ο τελευταίος επιβάτης ήταν ένας νεαρός άνδρας, γύρω στα τριάντα, και ότι οι δύο επιθέσεις έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς με παρόμοιο τρόπο. 

Οι αρχές ερεύνησαν το παρελθόν των δύο οδηγών, όσο και το ενδεχόμενο να συνδέονται μεταξύ τους τα δύο θύματα. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι το μόνο κοινό μεταξύ τους ήταν ότι και οι δύο εργαζόντουσαν, ως οδηγοί  ταξί, στην περιοχή της Κηφισιάς. Έτσι, το σενάριο ότι οι επιθέσεις είχαν να κάνουν ίσως  με κάποιο “ξεκαθάρισμα” ή “προσωπική βεντέτα” μεταξύ θύτη και θυμάτων, απομακρύνθηκε. 

Σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο δράστης δεν χρησιμοποίησε ένα κανονικό πιστόλι ή όπλο για τις δολοφονικές επιθέσεις. Αλλά είχε τροποποιήσει ένα απλό αεροβόλο, χρησιμοποιώντας έναν μίνι τόρνο, μετατρέποντας  το έτσι σε ένα 22άρι πιστόλι. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, λόγω αυτής της τροποποίησης, μπορεί η σφαίρα  να χάνει περίπου το 50% της δύναμής της, όμως  δεν αφήνει πίσω ίχνη, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό της προέλευσης του όπλου.  

Ένα ακόμα γεγονός που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση είναι η ενδεχόμενη “εμπλοκή” της ταινίας “Έτερος εγώ” του Σωτήρη Τσαφούλια, που εκείνη την περίοδο παιζόταν στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Η υπόθεση της ταινίας, “πραγματεύεται μια υπόθεση αυτοδικίας που βασίζεται σε ένα τροχαίο δυστύχημα”, όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή.  Στις 7 Φεβρουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν την πρώτη επίθεση, ήταν προγραμματισμένη η προβολή της ταινίας σε γνωστό κινηματογράφο της Αθήνας. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε μια εκδήλωση περίπου μιας ώρας, παρουσία του σκηνοθέτη, δύο ηθοποιών, και άλλων συντελεστών της ταινίας. Στην εκδήλωση αυτή το κοινό μπορούσε να κάνει ερωτήσεις, σχετικά με την ταινία, στον σκηνοθέτη και τους συντελεστές.

 Σύμφωνα με μαρτυρίες του σκηνοθέτη και ατόμων από το κοινό, ένας από τους θεατές του έθεσε μια πολύ παράξενη ερώτηση. Συγκεκριμένα, η ερώτηση ήταν η εξής:  ”Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό όταν γράφατε το σενάριο, πως θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον να κάνει κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή;” Η απάντηση του σκηνοθέτη προς τον άγνωστο άντρα ήταν ότι δεν είχε περάσει ποτέ κάτι τέτοιο από το μυαλό του διότι το σενάριο ήταν προϊόν μυθοπλασίας. Λίγο μετά την απάντηση του κ. Τσαφούλια, ο νεαρός άντρας έφυγε από την κινηματογραφική αίθουσα. Η ερώτηση αν και φάνηκε παράξενη τόσο το κοινό όσο και τους συντελεστές της ταινίας, κανείς δεν σκέφτηκε, εκείνη τη στιγμή, ότι ίσως σήμαινε κάτι παραπάνω. 

Ωστόσο, αργότερα τον ίδιο μήνα, όταν έγιναν οι δύο επιθέσεις, και είχε γίνει γνωστή η περιγραφή του φερόμενου ως δράστη (νεαρός άντρας γύρω στα 30, λευκή επιδερμίδα, αδύνατος, κοντά στο 1,70 ύψος, με καλό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας), ο Σωτήρης Τσαφούλιας και άτομα από το κοινό θυμήθηκαν το συμβάν μετά την προβολή της ταινίας στις 7 Φεβρουαρίου και το ανέφεραν στις αρχές, καθώς η περιγραφή του άγνωστου δράστη ταίριαζε με τον νεαρό θεατή που είχε θέσει την παράξενη ερώτηση. Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι ο συγκεκριμένος νεαρός σχετίζεται με τις επιθέσεις, ο σκηνοθέτης με δική του πρωτοβουλία κατέβασε την ταινία από τους κινηματογράφους. 

Μέχρι και σήμερα ο δράστης δεν έχει εντοπιστεί και παραμένει άγνωστος, όπως και το κίνητρο του, καθώς το σενάριο της ληστείας μετά φόνου έχει αποκλειστεί από τις αρχές. Η τελευταία του επίθεση έχει καταγραφεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2017 και από τότε δεν έχει ξανασυμβεί κάποια παρόμοια επίθεση, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στον εντοπισμό του δράστη. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός.

Αρθρογράφος: Christina Bompogianni

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags