Υπόθεση Δροσάκη. Ένα ακόμα ανεξιχνίαστο έγκλημα!

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 1991,

Το ζεύγος Δροσάκη παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε εκείνο το βράδυ αποφασίζει να βγει για φαγητό. Προορισμός τους ο Πειραιάς, σύμφωνα με μαρτυρία φίλου του Βαγγέλη Δροσάκη. Ο Βαγγέλης και η Ανθή έβγαιναν συχνά παρέα τα σαββατοκύριακα, καθώς τις καθημερινές βλεπόντουσαν σπάνια λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Εκείνη η ημέρα στάθηκε μοιραία για το ζευγάρι, καθώς για κάποιο λόγο η τύχη τους αγνοείται από εκείνο το βράδυ έως και σήμερα, 30 χρόνια μετά. Τί συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ; Για ποιο λόγο το ζεύγος Δροσάκη εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος; Αξιοπερίεργο είναι ότι μαζί τους εξαφανίστηκε και το αυτοκίνητό τους μάρκας Οπελ Κορσα. 

Είναι δυνατόν να εξαφανίζονται οι άνθρωποι έτσι, και μαζί τους και ένα ολόκληρο αυτοκίνητο;

Είναι πραγματικά ένα μυστήριο αυτή η υπόθεση. Ενδεχομένως να είναι η μοναδική περίπτωση στον ελλαδικό χώρο που εξαφανίζονται άνθρωποι μαζί με το αυτοκίνητό τους. Τελευταία αυτό το είδαμε στην περίπτωση Γραικού, όπου ο ίδιος θάφτηκε μαζί με το αυτοκίνητό του από τα χέρια του φονιά του. Λίγα χρόνια μετά έγινε η αποκάλυψη και η ψυχή του Γραικού αναπαύτηκε. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη στην περίπτωση του ζευγαριού. 

Κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι οι ίδιοι εξαφανίστηκαν μαζί με το αυτοκίνητό τους, έτσι λοιπόν όταν και αν βρεθούν θα βρίσκονται μέσα σε αυτό, καθώς πιθανότητα έμελλε να γίνει η τελευταία τους κατοικία. Πόσο φρικτό και απάνθρωπο αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο. Ο ανθρώπινος νους σκαρφίζεται παράλογα πράγματα όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Οι άνθρωποι αυτοί κάτι είδαν.

Μια εγκληματική έρευνα είναι δυναμική και μια πολύπλοκη διαδικασία, που έχει σενάριο με αρχή, τέλος και ένα πολύπλοκο δίκτυο εκροής δεδομένων και πληροφοριών. Η διαχείριση πληροφοριών αποτελεί αντικείμενο επιρροής διαφόρων παραγόντων σχετικά με τον ερευνητή-διαχειριστή και άλλων εξωτερικών παραγόντων πέρα αυτού. Το σενάριο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ούτε έχει φθάσει στο τέλος της αυτή η υπόθεση. Είναι απολύτως βέβαιο, κατά την άποψή μου, το ζευγάρι να βρίσκεται κάπου αλλού, μαζί θαμμένο.

 Κάθε στοιχείο στην εγκληματολογική έρευνα είναι σημαντικό, καθώς αποτελεί κρίκο της αλυσίδας που θα οδηγήσει στη λύση της υπόθεσης. Στην υπόθεση Δροσάκη έχουμε το χρόνο, και τη διαδρομή που ακολούθησε το άτυχο ζευγάρι. Ερευνήθηκε κάθε πιθανό σημείο, ακόμα και η περιοχή του Ωρωπού όπου εθεάθει εκεί το αυτοκίνητο του ζευγαριού λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή τους, σύμφωνα με μαρτυρία. Πώς λοιπόν ένα στοιχείο σημαντικότατο όπως το αυτοκίνητο θα μπορούσε κανείς να το εξαφανίσει; Ακόμη και μια ενδεχόμενη καύση θα άφηνε ίχνη. 

Ερευνήθηκε ο Κηφισός. Εκείνη την ημέρα ο καιρός ήταν άγριος. Κακοκαιρία και βροχή. Ο ποταμός είχε απίστευτη ορμή. Έγιναν αργότερα έρευνες για το ενδεχόμενο ατυχήματος. Μάταια, κανένα ίχνος του ζευγαρίου, μα ούτε και του αυτοκινήτου τους.  

Έρευνα για την εξαφάνιση ατόμων.

Κάθε έρευνα για άτομα τα οποία έχουν εξαφανιστεί απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση και προσοχή από άποψη ανθρώπινου δυναμικού που θα εργαστεί κάτω από την πίεση του χρόνου. Τα πρώτα 24ωρα είναι σημαντικά, και στην περίπτωση της υπόθεσης Δροσάκη δυστυχώς όλες οι έρευνες κατέληξαν άκαρπες.

Σε μια υπόθεση εξαφάνισης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμβολή  ειδικού ψυχολόγου. Η παρουσία του βοηθάει να κατανοηθεί η προσωπικότητα των εξαφανισμένων ατόμων έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της οικειοθελούς εξαφάνισης.

Το ζευγάρι δε σχεδίασε την εξαφάνισή του, αυτό έχει αποκλειστεί.

Εφόσον λοιπόν έχει αποκλειστεί η οικειοθελής εξαφάνιση, τότε μένει να ερευνηθεί η πιθανότητα ατυχήματος. 

Το ζευγάρι δε θα μπορούσε να είχε κάποιο ατύχημα. Ερευνήθηκε το πιθανό σημείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπήρξε κάποιο ατύχημα λόγω καιρού. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα είχε αποκαλυφθεί με το πέρασμα του χρόνου η αλήθεια.

Μένει οι αρχές να ερευνήσουν την πιθανότητα εγκληματικής πράξης. Για ποιο λόγο το ζεύγος Δροσάκη να αποτέλεσε στόχο; Σε τέτοιες περιπτώσεις πιθανότατα πρόκειται για ληστεία, όμως θα έμπαινε κάποιος σε τόσο μεγάλο κόπο έτσι ώστε να εξαφανίσει με αυτό τον τρόπο δυο ανθρώπους και αυτοκίνητο και μάλιστα με τόση επιτυχία; Θεωρώ πως είναι απίθανο κάτι τέτοιο.

Κάποιος για να σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο μια εξαφάνιση θα πρέπει να  έχει προμελετήσει τον τρόπο, καθώς απαιτείται οργάνωση και συνεργούς. Όμως πάλι παραμένει το ερώτημα. Για ποιο λόγο; Ποιο θα  ήταν το κέρδος του;

Όταν πρόκειται για πιθανότητα εγκληματικής πράξης, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν μπροστά στο έγκλημα ή είδαν γενικότερα κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα. Κάποιες μαρτυρίες έκαναν λόγο για την εμφάνιση του αυτοκινήτου του ζεύγους Δροσάκη μια εβδομάδα αργότερα της εξαφάνισής τους στην περιοχή του Ωρωπού. Λίγο αργότερα αυτή η μαρτυρία αποσύρθηκε, καθώς ο μάρτυρας θυμήθηκε πως έκανε λάθος εκτίμηση του χρόνου παραμονής του αυτοκινήτου στην περιοχή. Το αν αλήθευε ή όχι αυτή τελικά η μαρτυρία, ο ειδικός ψυχολόγος έχει κάνει την εκτίμησή του.

Συμπερασματικά καταλήγουμε πως πιθανότατα στην περίπτωση του ζεύγους Δροσάκη μιλάμε για εγκληματική πράξη από άγνωστους δράστες (καθώς είναι αδύνατον να υπήρχε ένας μόνο δράστης) εναντίον τους, για άγνωστο λόγο. 

Υπάρχει  ένα ενδεχόμενο όπως το να υπήρξαν οι δυο τους μάρτυρες μιας παράνομης δραστηριότητας, όμως και πάλι ο τρόπος που χάθηκαν τα ίχνη τους θυμίζει οργανωμένο σχέδιο και δεν προδίδει πρόχειρες κινήσεις λόγω πανικού και άγχους από την πλευρά των δραστών. Βέβαια στη διεξαγωγή μιας έρευνας πολλές φορές βλέπουμε σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος, τα θύματα να έχουν όλα την ίδια κατάληξη. Οι οργανώσεις αυτές έχουν συγκεκριμένους τρόπους και κινήσεις διαφυγής και κάλυψής τους από το νόμο. Φαίνεται πάντως πως κάποιοι θέλησαν τον Βαγγέλη και την Ανθή Δροσάκη νεκρούς. Θέλησαν να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο τους. Ίσως ο,τι συνέβη να διαδραματίστηκε μέσα στο ίδιο τους το αυτοκίνητο. Θα μπορούσαν να τους κρατούσαν ομήρους εκεί για λίγες ώρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος πως εξαφάνισε τα ίχνη του, όπως τα δαχτυλικά του αποτυπώματα από το τόπο του εγκλήματος, έτσι λοιπόν προβαίνει σε πράξεις όπως πυρκαγιά. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου του ζευγαριού, οι δράστες ίσως το έθαψαν κάτω από τη γη, μαζί με τους ιδιοκτήτες του. Οτιδήποτε πάνω στη γη φεύγοντας αφήνει το αποτύπωμά του. Μέσα στη γη το ίδιο. Έγιναν όμως έρευνες τέτοιου τύπου;

Πρόκειται για έγκλημα κατά της ζωής.

Τα στοιχεία λοιπόν στην υπόθεση Δροσάκη οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι δυο άτυχοι νέοι δολοφονήθηκαν. Ο λόγος άγνωστος, μόνο υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε. Προφανώς πρόκειται για μια άμεση πράξη πολλών δραστών με άγνωστη πρόθεση και άγνωστες συνθήκες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι το αποτέλεσμα, ο θάνατος δυο ανθρώπων γιατί αν δε συνέβαινε αυτό κάποιο ίχνος ζωής τους θα υπήρχε μέσα σε αυτή την 30ετία. Αν η ανθρωποκτονία αυτή συνέβη με πρόθεση είναι φυσικά κακούργημα, όμως υπήρχε πραγματικά δόλος από την πλευρά των δραστών; Φαίνεται απίθανο καθώς δεν αποδείχθηκε απαγωγή, ούτε ζητήθηκαν ποτέ λύτρα. Η οικονομική κατάσταση του ζευγαρίου φαίνεται να ήταν καλή, όμως ποιος θα κέρδιζε και τι από τον θάνατό τους; Τρείς δεκαετίες και κανείς δε φαίνεται να κέρδισε κάτι από αυτή την εξαφάνιση. Πιθανότατα ο,τι έγινε συνέβη χωρίς κάποια προμελέτη και αν ο ή δράστες το αποκάλυπταν ίσως να μιλούσαμε για πλημμελητική πράξη, αν δεν προσπαθούσαν να καλύψουν, όπως και έκαναν, τα ίχνη τους. Έτσι καταλήγουμε στη βούληση του δράστη ή των δραστών αν θα μιλήσουν κάποια στιγμή ή θα τους βαραίνει για μια ζωή ο δόλος για αυτή τη διάπραξη του εγκλήματός τους.     

Γιατί μιλάμε για πολλούς δράστες;

Όταν μιλάμε για πολλούς δράστες υποθέτουμε πως πρόκειται για συμμορία ή μια εγκληματική οργάνωση. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι πολλοί δράστες προκύπτουν από τον τρόπο εκτέλεσης του εγκλήματος τον οποίο δε γνωρίζουμε άμεσα, όμως υποθέτουμε λόγω της πετυχημένης τους ενέργειας να εξαφανίσουν τα ίχνη των θυμάτων τους. Η διαφοροποίηση μεταξύ συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης είναι μεγάλη, καθώς στην πρώτη δεν υπάρχουν ούτε κανόνες ούτε ιδιαίτερη οργάνωση. Αποτελείται πολλές φορές από μικρά ηλικιακά άτομα που είναι πολύ πιο εύπιστα ως χαρακτήρες και προέρχονται συνήθως από διαλυμένες οικογένειες. Τα μέλη μιας συμμορίας μπορούν κατά καιρούς να αλλάζουν, να φεύγουν και να εισέρχονται νέα. Στη δεύτερη περίπτωση, τα μέλη μιας οργάνωσης παίρνουν όρκο πίστης και αφοσίωσης (ομερτά), και μένουν σταθερά και ενεργά. Γιατί όμως κάνουμε αυτή τη διαφοροποίηση; Προφανώς για να εξηγήσουμε το λόγο που μένει κρυφό τόσα χρόνια αυτό το μυστικό. Το ζευγάρι ίσως άθελά του να έγινε μάρτυρας ενός εγκλήματος. Αν ήταν αποτέλεσμα μιας συμμορίας, τότε ίσως κάποιος από αυτή τη συμμορία να πρόδιδε το μυστικό, καθώς υπήρχε και αμοιβή (ένα σπίτι) από τον αδελφό του Βαγγέλη Δροσάκη, σε όποιον έδινε πληροφορίες για το που βρίσκεται ο αδελφός του. Στο οργανωμένο έγκλημα αυτό θα σήμαινε το θάνατο του προδότη, κανείς δε θα τολμούσε να μιλήσει, καθώς θα γνώριζε το αντίτιμο. Τα μέλη είναι τόσο πιστά στην οργάνωση που κανένα δέλεαρ δε θα τους έκανε να μιλήσουν.

Σε ποιά όμως περιοχή συνέβη το περιστατικό; Που πραγματικά εθεάθησαν οι δυο αυτοί άνθρωποι τελευταία φορά; Όπως είπαμε στην αρχή υπήρξαν μαρτυρίες σχετικά με αυτό. Μάρτυρες ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και ένα ζευγάρι που διατηρούσε ταβέρνα στην περιοχή του Ωρωπού. Μα τί δουλειά είχε εκεί το ζεύγος Δροσάκη; Ο προορισμός τους ήταν με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Πήγαιναν για ψάρι, καθώς το συνήθιζαν τα σαββατοκύριακα να πηγαίνουν με παρέα για φαγητό. Πόσο αντικειμενικές και αυθεντικές υπήρξαν αυτές οι μαρτυρίες, ο ειδικός ψυχολόγος προφανώς τις αξιολόγησε και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Με βάση το γεωγραφικό προφίλ αυτές οι πληροφορίες φαίνεται να μην έφεραν το ανάλογο αποτέλεσμα. Υποθέτοντας πως ειπώθηκαν για να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες, τότε ίσως έχουμε να κάνουμε με συνεργούς υπό πίεση και απειλή. Όπως και να έχει οι έρευνες των αρχών και οι ειδικοί φαίνεται να μην κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα σύμφωνα με το κίνητρο των δραστών και την εξαφάνιση του ζευγαριού, για αυτό και η υπόθεση έκλεισε.

 Το γεωγραφικό προφίλ της υπόθεσης Δροσάκη.

Ένα γεωγραφικό προφίλ και μια γεωγραφική χαρτογράφηση αποτελούν ενδιαφέρουσες ενδείξεις για μια ενεργή εγκληματική έρευνα. Αν και συνήθως χρησιμοποιούνται σε μια έρευνα με κατά συρροή παραβατικές συμπεριφορές , μπορούν να χρησιμοποιηθούν γενικότερα για εγκληματικές ενέργειες. Εφόσον όλα τα άλλα ενδεχόμενα έχουν αποκλειστεί κι μιλάμε για έγκλημα, ένα γεωγραφικό προφίλ των δραστών με βάση τα στοιχεία που κινήθηκαν τα θύματα, θα ήταν αρκετά βοηθητικό για την έρευνα και θα είχε αποτελέσματα. Δυστυχώς 30 χρόνια πριν η εξέλιξη και η ανάπτυξη του αντικειμένου αυτού δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό που είναι σήμερα. Προφανώς υπήρχαν παραλείψεις και κενά. 

Το ερώτημα, τί πραγματικά συνέβη στους δυο αυτούς άτυχους ανθρώπους είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς ο χρόνος δείχνει πως ίσως μιλάμε για το τέλειο έγκλημα. Όμως η επιστήμη της εγκληματολογίας εξελίσσεται ραγδαία και θα ήταν άδικο για αυτούς τους ανθρώπους να σταματήσουμε να ελπίζουμε για την αποκάλυψη της αλήθειας. Η ελπίδα είναι θεμελιώδης αξία και αναγκαία για τη συνέχιση της ζωής. Δε θα μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση να την καταδικάσουμε. Το μόνο που αποτελεί όπλο αυτή τη στιγμή για την ανεύρεση της αλήθειας είναι η θύμηση και η ανάμνηση του γεγονότος. Η επιθυμία να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση και να αποκτήσει ξανά «ζωή», ίσως ανοίξει κάποια στόματα. Ίσως στο πέρασμα των χρόνων κάποιος να επιθυμεί τώρα πια να μιλήσει, να πει τι είδε ή τί αναγκάστηκε να καταθέσει. Κάποιοι ίσως να θέλουν να νιώσουν ελεύθεροι από τις ερινύες που τους στοιχειώνουν 30 χρόνια τώρα, μα θέλουν και το έναυσμα για να το κάνουν.

Αρθρογράφος: Ρέα Καλογερογιάννη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags